cinta Rasul,..jom selawat!

cinta Rasul,..jom selawat!

salam

Wednesday, May 18, 2011

Jom masak~Kangkung goreng Berlada~

Assalamualaikum,sahabat-sahabat.Dengan Nama Allah Yang Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang.Selawat dan salam ke atas Nabi Muhammad S.AW,para ahli kerabat Baginda dan para sahabat Baginda.

Entry kali ini kelainan sedikit nak berkongsi satu resipi yang telah ana cuba kali ini,resipi mak ana lah..simple je lauknya..hehe bila tak pandai masak ni awal- awal mmg kurang sedap, Insya Allah praktikal lebih sikit,boleh sedap lepas ini.Ana nak kongsi resipi mak.Selalunya kangkung goreng belacan kan?Tapi kali ini tak guna belacan.kita masak berlada saje.





Bahan-bahan:
1.Sayur Kangkung(ikut berapa banyak hidangan yang hendak di hidang)
2. Sebiji bawang merah
3.3 ulas bawang putih
4.Beberapa tangkai lada kering yang telah direndam (nak cepat lembut lada kering rendam dengan air panas,dan gunting lada kering kecil2)
4.garam mesti ada secukup rasa
5.ajinamoto sikit
6.Sedikit ikan bilis

cara-cara:
1.Sayur kangkung dipotong,bersihkan sayur kangkung buang pasir pada sayur,toskan.
2.Kupas bawang merah,bawang putih kemudian,masuk kan sedikit ikan bilis,bawang putih,bawang merah dan beberapa tangkai lada kering yg telah dibuang biji ke dalam pengisar.Kisar bahan-bahan tersebut.
3.Panaskan minyak,kemudian masuk bahan yang telah dikisar sebentar tadi.Goreng bahan kisar tadi hingga didih sedikit sampai naik bau.Kemudian masukkan garam secukup rasa dan sedikit ajinamoto sebagai penyedap rasa masakan.
4.Masukkan sayur kangkung ke dalam kuali tadi.
5.Masukkan air,tapi tak perlu banyak sangat.Ala kadar sahaja
6.Goreng sayur hingga mendidih dan masak lebih kurang 5 minit(jangan lama-lama nanti layu sayurnya)
7.Hidang sayur diatas pinggan.Sedia untuk dimakan bersama nasi.

Resipi ini ana dah cuba.mudah-mudahan anda masak lagi sedap.selamat mencuba.Mak kata sayur kangkung sejuk.Jadi tips sayur sejuk baik masak dengan goreng berlada sedikit.Kalau nak tambah  sedikit halia pun boleh.Sape yg gemar belacan,boleh tambah.SELAMAT MENCUBA!!

2 comments:

  1. Assalamualaikum,

    biasanya mmg guna belacan dan udang kering tumbuk sekali..kalau nak pedas letak lada padi skit..

    wahh..resepi mak Humairah ni..insyaAllah nak cubalah..^^ syukran

    ReplyDelete
  2. waalaikumussalam...

    yupp..kalu guna belacan lagi sedap..tp kadang2 orang ada alergi belacan, boleh ganti ngn udang kering..resipi kat umah..try2 cuba lah..air jgn lebih2 tau nnt tak rasa pedas pula sayur kangkung tu..^^

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...