cinta Rasul,..jom selawat!

cinta Rasul,..jom selawat!

salam

Thursday, March 17, 2011

Cinta Sejati Hanya kepada Kekasih Yang Sejati..!!!!

Cinta Sejati Hanya kepada Kekasih Yang Sejati..!!!!Rasulullah s.a.w telah meriwayatkan dalam sebuah hadis kudsi bahawa Allah s.w.t berfirman yang bermaksud :

  " Aku menurut sangkaan hambaku kepada-Ku dan Aku bersamanya apabila dia ingat kepada-ku. Jika dia ingat kepada-Ku maka Aku mengingatinya dalam diri-ku. Jika dia mengingat kepada-Ku dalam kelompok maka Aku mengingatinya dalam kelompok orang yg lebih baik dari kelompok mereka. Jika dia mendekat kepada-Ku sejengkal maka Aku mendekat kepadanya sehasta. Jika dia mendekat kepada-Ku sehasta, maka Aku mendekat kepadanya sedepa. Jika dia datang kepada-Ku dengan berjalan maka Aku datang kepadanya dengan berlari-lari kecil ." (Riwayat Al-bukhari no. 6970)


  Cintailah Allah kerana Dia-lah kekasih yang tidak akan meninggalkan, mengecewakan atau membiarkan kita bersendirian.
Renungilah kata Imam Al-Ghazali r.h.m ini:  " Pertama telah kupandang makhluk yang banyak ini. Maka aku saksikanlah bahwa tiap-tiap mereka mempunyai kekasih dan kecintaan tempat hatinya tertambat. Sebahagian daripada kekasih itu hanya mendampingi sampai ke sakit yang membawa maut dan sebahagian lagi hanya sampai ke tepi liang kubur. Setelah itu kesemuanya pulang dan meninggalkan kekasihnya terbaring seorang diri. Tidak seorang pun yang turut masuk ke kubur dan dapati selain daripada amalan yang soleh. Sebab itu maka kuambil ia menjadi kekasihku, supaya kelak ia menjadi pelita di dalam kuburku, menghiburkan dan tidak meninggalkan aku seorang diri"

perkongsian dr fb..=)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...