cinta Rasul,..jom selawat!

cinta Rasul,..jom selawat!

salam

Saturday, April 9, 2011

Wanita Tua Si Penjual Tempe

    Assalamualaikum. .alhamdulillah kita masih diberikan peluang oleh Allah bernafas pada hari ini,terus diberi peluang oleh-Nya untuk mencari hikmah disebalik ujian..berdoa memohon kepada-Nya agar terus di istiqamahkan hati2 ini agar sentiasa berada dalam hidayah dan rahmat-Nya..selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad dan para kerabat dan sahabat2 baginda..

Sebelum itu kita ambil sikap contoh peribadi Nabi Muhammad S.A.W.
Baginda seorang jujur ketika berniaga.Dengan sikap kejujuran Baginda juga telah berjaya menawan hati Siti Khadijah semasa Baginda sama-sama bekerja dengannya.Ikuti kisahnya->Nabi Muhammad contoh ikutan dalam perniagaan.


ana nak kongsi share cerita sikit..sbb td pergi ke pasar beli barang(sayur,ikan dll)  dgn mak dan adik. melihat kesibukan orang ramai membeli keperluan harian.sebelum singgah dibahagian barang2 pasar..sempat melihat butik tudung yg comel2 dan warna-warni..hehehe..

sekadar hiasan-suasana pasar


semasa membeli barang2 basah tu,lihat wajah-wajah insan yg sibuk dan gigih membanting tulang mencari rezeki yg halal..beraneka brng dapur(sayur,ikan dll)..rezeki orang berniaga ini murah =) teringat satu petikan hadis :

Tidakkah Rasulullah pernah bersabda yang bermaksud: “9/10 rezeki itu adalah datang daripada           perniagaan.” (Hadis riwayat Tirmizi)

untuk post kali nak cerita sikit kisah pengajaran yg boleh diambil pengajaran..mudah-mudahan..^_^
ana dah baca artikel ni..best!insya Allah..moga sama2 mengambil manfaat..=)
Ada sebuah kampung di pedalaman Tanah Jawa. Disitu ada seorang perempuan tua yang sangat kuat beribadat. Pekerjaannya ialah membuat tempe dan menjualnya di pasar setiap hari. Ia merupakan satu-satunya sumber pendapatannya untuk menyara hidup. Tempeyang dijualnya merupakan tempeyang dibuatnya sendiri.


Pada suatu pagi, seperti biasa, ketika beliau sedang bersiap-siap untuk pergi menjual tempenya, tiba tiba dia tersedar tempenya yang diperbuat daripada kacang soya hari itu masih belum menjadi, separuh jadi.Kebiasaannya tempebeliau telah masak sebelum bertolak. Diperiksanya beberapa bungkusan yang lain. Ternyatalah kesemuanya belum masak lagi.


Perempuan tua itu berasa amat sedih sebab tempeyang masih belum menjadi pastinya tidak akan laku dan tiadalah rezekinya pada hari itu. Dalam suasana hatinya yang sedih, dia yang memang kuat beribadah teringat akanfirman Allah yang menyatakan bahawa Allah dapat melakukan perkara-perkara ajaib, bahawa bagiNya tiada yang mustahil. Lalu diapun mengangkat kedua tangannya sambil berdoa , " Ya Allah , aku memohon kepadaMu agar kacang soya ini menjadi tempe. Amin "


Begitulah doa ringkas yang dipanjatkan dengan sepenuh hatinya. Dia sangat yakin bahawa Allah pasti mengabulkan doanya. Dengan tenang perempuan tua itu menekan-nekan bungkusan bakal tempedengan hujung jarinya dan dia pun membuka sikit bungkusan itu untuk menyaksikan keajaiban kacang soya itu menjadi tempe. Namun, dia termenung seketika sebab kacang tu masih tetap kacang soya.


Namun dia tidak putus asa, sebaliknya berfikir mungkin doanya kurang jelas didengar oleh Allah. Maka dia pun mengangkat kedua tangannya semula dan berdoa lagi." Ya Allah, aku tahu bahawa tiada yang mustahil bagiMu. Bantu lah aku supaya hari ini aku dapat menjual tempe kerana inilah mata pencarianku.Aku mohon agar jadikanlah kacang soyaku ini kepada tempe, Amin ".


Dengan penuh harapan dan debaran dia pun sekali lagi membuka sedikit bungkusan tu. Apakah yang terjadi? Dia termangu dan hairan apabila tempenya masih tetap begitu!! Sementara itu hari pun semakin meninggi sudah tentu pasar sudah mula didatangi ramai orang. Dia tetap tidak kecewa atas doanya yang belum terkabul. Walau bagaimanapun kerana keyakinannya yg sangat tinggi dia bercadang untuk tetap pergi ke pasar membawa barang jualannya itu.


Perempuan tua itu pun berserah pada Tuhan dan meneruskan pemergian ke pasar sambil berdoa dengan harapan apabila sampai di pasar kesemua tempenya akan masak. Dia berfikir mungkin keajaiban Allah akan terjadi semasa perjalanannya ke pasar. Sebelum keluar dari rumah, dia sempat mengangkat kedua tangannya untuk berdoa. " Ya Allah, aku percaya, Engkau akan mengabulkan doaku. Sementara aku berjalan menuju ke pasar, Engkau kurniakanlah keajaiban ini buatku, jadikanlah tempe ini. Amin ".


Lalu dia pun berangkat di sepanjang perjalanan dia tetap tidak lupa membaca doa di dalam hatinya. Sesampai sahaja di pasar, segera dia
meletakkan barang-barangnya. Hatinya betul-betul yakin yang tempenya sekarang mesti sudah menjadi. Dengan hati yg berdebar-debar dia pun membuka bakulnya dan menekan-nekan dengan jarinya setiap bungkusan tempeyang ada.


Perlahan-lahan dia membuka sedikit daun pembungkusnya dan melihat isinya. Apa yang terjadi? Tempenya masih belum menjadi!! Dia pun kaget seketika lalu menarik nafas dalam-dalam. Dalam hatinya sudah mula merasa sedikit kecewa dan putus asa kepada Allah kerana doanya tidak dikabulkan. Dia berasakan Tuhan tidak adil. Tuhan tidak kasihan padanya, Inilahsatu-satunya punca rezekinya, hasil jualan tempe. Dia akhirnya cuma duduk sahaja tanpa mempamerkan barang jualannya sebab dia berasakan bahawa tiada orang yang akan membeli tempeyang baru separuh menjadi.Sementara itu hari pun semakin petang dan pasar sudah mulai sepi, para pembeli sudah mula kurang.


Dia meninjau-ninjau kawan-kawan sesama penjual tempe, tempe mereka sudah hampir habis. Dia tertunduk lesu seperti tidak sanggup menghadapi kenyataan bahawa hari ini tiada hasil jualan yang boleh dibawa pulang.Namun jauh di sudut hatinya masih menaruh harapan terakhir kepada Allah, pasti Allah akan menolongnya. Walaupun dia tahu bahawa pada hari itu dia tidak akan dapat pendapatan langsung, namun dia tetap berdoa buat kali terakhir, " Ya Allah,berikanlah penyelesaian terbaik terhadap tempe ku yang belum menjadi ini."


Tiba-tiba dia dikejutkan dengan teguran seorang wanita. " Maaf ya, saya ingin bertanya, Makcik ada tak menjual tempeyang belum menjadi? Dari tadi saya sudah pusing keliling pasar ini untuk mencarinya tapi masih belum berjumpa lagi." Dia termenung dan terpinga-pinga seketika. Hatinya terkejut sebab sejak berpuluh tahun menjual tempe, tidak pernah seorang pun pelanggannya mencari tempeyang belum menjadi.


Sebelum dia menjawab sapaan wanita di depannya itu, cepat-cepat dia berdoa di dalam hatinya " Ya Allah, saat ini aku tidak mahu tempe ini menjadi lagi. Biarlah tempe ini seperti semula, Amin".


Sebelum dia menjawab pertanyaan wanita itu, dia membuka sedikit daun penutup tempenya. Alangkah seronoknya dia, ternyata memang benar tempenya masih belum menjadi! Dia pun rasa gembira dalam hatinya dan bersyukur pada Allah. Wanita itu pun memborong habis kesemua tempenya yang belum menjadi itu.


Sebelum wanita tu pergi, dia sempat bertanya wanita itu, " Mengapa hendak membeli tempeyang belum jadi?" Wanita itu menerangkan bahawa anaknya yang kini berada di England teringin makan tempe dari desa. Memandangkan tempe itu akan dikirimkan ke England,si ibu tadi kenalah membeli tempeyang belum jadi lagi supaya apabila sampai di England nanti akan menjadi tempeyang sempurna. Kalau dikirimkan tempeyang sudah menjadi, nanti di sanatempeitu sudah tidak elok lagi dan rasanya pun kurang sedap. Perempuan tua itu pun kehairanan dan berfikir rupa-rupanya doanya sudah pun dimakbulkan oleh Allah...
Moral Pertama :
Kita sering memaksakan kehendak kita kepada Allah sewaktu berdoa, padahal sebenarnya Allah lebih mengetahui apa yang kita perlukan dan apa yang terbaik untuk diri kita.

Moral Kedua :
Sentiasalah berdoa dalam menjalani kehidupan seharian kita sebagai hambaNya yang lemah. Jangan sekali-kali berputus asa terhadap apa yang dipinta. Percayalah bahawa Allah akan mengabulkan doa kita sesuai dengan rancanganNya yang mungkin di luar jangkaan kita.

Moral Ketiga :
Tiada yang mustahil bagi Allah!

Moral Keempat :
Kita sering ingin Allah memenuhi hak kita sedangkan kita kurang prihatin untuk mahu memenuhi hak Allah seperti menjaga SOLAT 5 WAKTU ,menyegerakan & menyempurnakan solat, berkata-kata perkara yang berfaedah dan berpesan ke arah kebaikan...oleh itu, hantarlah kepada sahabat yang lain dengan niat amal ma'aruf agar kebaikan boleh sama-sama dikongsi .


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...