cinta Rasul,..jom selawat!

cinta Rasul,..jom selawat!

salam

Wednesday, October 12, 2011

Motivasi Diri:Tarbiyyah diri menjadi positif ?

Assalamualaikum...sahabat2.Alhamdulillah,selawat dan salam ke atas junjungan Nabi Muhammad S.A.W,ahli kerabat dan para sahabat Baginda.Alhamdulillah entry kali ini saya nak berbicara tentang kuasa MINDA POSITIF..

Sebelum itu mari kita renungi firman Allah:


"(Yaitu) orang-orang yang mengingat Allah sambil berdiri atau duduk atau dalam keadan berbaring dan mereka memikirkan tentang penciptaan langit dan bumi (seraya berkata): “Ya Tuhan kami, tiadalah Engkau menciptakan ini dengan sia-sia, Maha Suci Engkau, maka peliharalah kami dari siksa neraka.”
                                                                     ( Ali ‘Imran: 191)

"Allah tidak akan mengubah nasib seseorang itu sehingga mereka mengubah nasibnya sendiri”

                                                                        ( Ar-Rad : 11.)


Cuba anda bayangkan diri anda berda di litar lumba kereta.Ada 20 buah kereta yang sedang berlumba.Satu di antara mereka menjadi JUARA.Kerana apa?Sebab KUASA MINDA.Pemandu kereta tersebut membayangkan dirinya sentiasa berada di hadapan matlamatnya satu,"Aku nak habiskan perlumbaan ini dan aku yang pertama,AKU NAK JADI JUARA!"

Tetapi sedar atau tidak sahabat-sahabat.Kuasa Minda ini tidak mencukupi dengan hanya berimaginasi tanpa perlakuan.Tanpa  kerja yang tersusun dan sudah tentu memerlukan kerja keras yang lebih oleh si pemandu untuk mencapai JUARA dalam litar lumba.

Banyak skill yang perlu disemai dan sentiasa diperbaharui serta melengkapkan diri sebagai pemandu litar lumba yang mempunyai tahap skill yang mantap,disiplin yang tinggi dari segi pemanduan dan sebagainya.Andai si pemandu juga bermula dengan sifar dan datangnya perkataan dengan minat untuk menceburi dalam bidang ini sudah tentu ada permulaan untuk mengatur strategi menjadi hero dalam litar..hmm..saya jarang melihat perlumbaan kereta  seperti ini,tetapi perlumbaan kereta ini rata-rata amat popular dalam era global hari ini.

Tapi kenapa mesti kereta F1?Kerana saya berfikir bahawa pemandu berkenaan mesti mindsetnya sentiasa ke arah POSITIF.Menuju ke matlamat ke garisan penamat.Mungkin kita tak dapat membayangkan secara realiti keadaan si pemandu tersebut,tetapi cuba kita fikir-fikirkan semula bagaimana pula kalau landasan litar diganti pula dengan life kita.Kehidupan  sebagai seorang musafir dibumi Allah.Sudah tentu kita mempunyai matlamat.Matlamat apakah itu?ya,kita ada matlamatnya,iaitu untuk beribadah kepada-Nya dan menjadi khalifah untuk memakmurkan  BUMI milik Allah.Ini sekadar perumpaan sahaja.Kita yang musafir bumi Allah(si pemandu) perlu mempersiapkan diri dengan amalan-amalan atau bekalan taqwa(skill si pemandu)untuk menuju ke akhirat(garisan penamat).Malah,yang pelumba-pelumba lain pula adalah kita sesama manusia yang sama-sama menuju jalan yang sama,lorong yang sama untuk meraih ganjaran syurga Allah(ke garisan penamat dan kemenangan di penghujungnya).Tetapi saya dan anda,kita sama-sama muhasabah kembali mampukah aku meraih SYURGA ALLAH YANG ABADI ITU?TEPUK DADA TANYA IMAN KITA SAMA-SAMA.Sama-sama kita berfikiran POSITIF untuk menggapai cinta -NYA.
ok.Apakah yang yang terbayang difikiran kita bila kita sebut MINDA POSITIF?


Jawapan si A-"Semangat pada diri atau yakin,saya ada matlmat dalam hidup"

Jawapan si B-"Masa depan saya 10 tahun akan datang,impian saya akan datang"

Jawapan si C-"Apa-apa sahaja yang mendorong saya untuk berjaya dan mengejar cita-cita"


Jawapan anda semua lebih kurang betul.Perspektif term 'Motivasi ' setiap seseorang yang mendorong  sesuatu ke arah lebih terbaik,maju ke hadapan


saya nak kongsi sedikit dari segi sudut fakta dan tips maklumat psiokologi berkenaan melalui cara kita membina motivasi dalam diri:


Mendekatkan diri dengan orang bermotivasi amat penting buat Anda. Orang bermotivasi biasanya ada sesuatu yang mahu dicapai.
Mungkin dia mahu berjaya dalam perniagaan, berjaya dalam kerjaya atau berjaya sebagai sebagai seorang insan cemerlang dalam keluarganya.
Apabila Anda dekat dengan dia, secara tidak langsung aura motivasi yang terpancari dari tubuh badannya akan meresap masuk ke dalam diri Anda. Semua ini berlaku tanpa Anda sedari.
Minda Anda akan dipengaruhi oleh gelombang mindanya. Getaran gelombang minda orang bermotivasi ni amat kuat sebab mindanya terfokus pada satu arah sahaja – mencapai kejayaan.
Minda orang tidak bermotivasi getarannya tak kuat sebab mindanya fokus pada banyak perkara pada satu masa.
Ini menyebabkan mindanya bercelaru, lantas menjadikan gelombang mindanya juga bercelaru hingga menjadi seperti bercabang-cabang. Frekuensi getaran mindanya juga sering berubah-ubah sebab kecelaruan yang berlaku di fikiran.
Cari orang yang mahu berjaya kemudian dekatkan diri dengannya. Perhatikan kata-katanya sepanjang masa.
Jika dia seorang yang sentiasa bersemangat dan sentiasa berkata baik-baik serta selalu bersangka baik terzahir di dalam percakapannya, maka dia adalah orang yang perlu Anda dekati. Anda kena ‘tangkap’ cepat sebab orang begini susah nak dijumpai.

 Getaran gelombang minda orang bermotivasi ni amat kuat sebab mindanya terfokus pada satu arah sahaja – mencapai kejayaan.


Ayat motivasi ini membuat saya dan anda BERFIKIR..dan terus BERFIKIR.Berfikir dengan cara bermotivasikan ini salah satu cara Allah sedang mengajarku sesuatu.Aku diberi peluang untuk merenungi dengan cara POSITIF.Aku harus bersangka baik dengan Allah.Husnuzon.Kita cuba berhusnuzon dalam banyak perkara,walaupun adalanya perit dan duka yang kita rasa.Mengambil peluang ini sebagai satu cara membina pemikiran yang baik.insya Allah kita sama-sama istiqamah ya sahabat-sahabat.


"Sesuatu yang perlu aku fikirkan saat ini,adalah be a POSITIF"

Antara yang sesuatu yang ingin saya kongsi bersama anda ialah cabaran semasa di kampus.Subhanallah,Allah banyak mengajar diri kita ini tentang banyak perkara..Saya dapat merasakan Allah sedang mengajar kita mengatur masa khususnya kita sebagai dunia pelajarAda pasang surutnya dalam kita menguruskan masa.Pada awal sem dahulu saya,agak-agak terpinga-pinga dalam percaturan masa.Tapi masuk sem seterusnya,Alhamdulillah,kali ini Dia benar-benar mengajar diri ini, hamba yang kerdil ini memang MASA ITU EMAS.Saya kadang-kadang berfikir buntu dimanakah perlu aku letakkan prioriti kerja-kerja dan study aku ini?Dalam perkara seperti ini.semestinya mindset kita harus POSITIF,kalu tidak kerja yang ingin kita laksanakan menjadi celaru dan menentu..relax dan cool..insya Allah,pasti ada jalan keluarnya.Positif dalam apa yang sedang lakukan terhadap sesuatu yang baik.Aturkan sebaiknya.insya Allah bersangka baik dengan masa yang ada dengan berfikir Allah sedang mengajarku.Sabar sikit je diperlukan..hehe.Kemudian,letakkan minda ada dalam suasana yang tenang,zikir dan istighfar banyak-banyak.


Barangsiapa memperbanyak istighfar, Allah akan menjadikannya dari
setiap kesusahan ada jalan keluar, dan dari setiap kesempitan ada
penyelesaian, serta menganugerahinya rezeki dari arah yang tidak
disangka-sangka.”(HR. Ahmad dan Ibnu Majah).


Situasi 1:
Apabila anda ternampak seseorang membuang plastik sampah di dalam longkang, adakah anda akan bersangka baik dengannya? - tidak

Situasi 2:
Seorang lelaki yang tidak dikenali cuba memasuki rumah jiran anda. Adakah anda akan bersangka baik dengannya? - tidak

Terlalu melampaukah analogi yang cuba diberi? Tetapi siapa tahu, orang dalam situasi 1 tidak berniat membuang plastik sampah merata, cuma tanpa disedari, plastiknya melayang diterbangkan angin ke dalam longkang. Dan siapa tahu, lelaki yang cuba memasuki rumah jiran anda hanyalah berniat untuk mengambil layang-layang anaknya yang diterbangkan masuk ke laman rumah jiran anda.

Saya tidak pandai beranalogi.

Cumanya, itu sekadar pendahuluan kepada apa yang cuba disampaikan. Cabarannya untuk bersangka baik. Kepada siapa? Bersangka baik kepada Allah dan juga sesama manusia.

Dalam buku “al-Hikam” karangan ibn Ata’illah as-sakandari, beliau mengibaratkan ujian itu suatu nikmat yang tersembunyi atau ditangguhkan. Hanya dapat diperolehi dengan bersangka baik pada Allah swt. Dan orang yang paling bersangka baik pada Allah adalah Rasulullah saw, qudwatun hasanah sepanjang zaman.Alhamdulillah,sekian itu sahaja entry kali ini.Moga sama-sama ianya memberi manfaat dan pengajaran kita bersama.Semakin banyak Allah menguji kita semakin banyak perlu kita membina pemikiran POSITIF dan cabaran kita untuk kita sentiasa bersangka baik dengan Allah,kerana ini salah satu cara TARBIYAH daripada Allah buat hamba-Nya yang Maha Pengasih dan Penyayang.Subhanallah.Katakan pada diri kita,Allah uji kita kerana ini tanda cinta daripada-Nya.BERSABAR,,sama-sama kita membina rasa sabar itu..insya Allah!!^_^

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...