BAHAN-BAHANNYA :-)
1/2 ekor ayam, potong 9 atau 10 bahagian (ikut suka)
1 1/2 inci halia muda, hiris
1 biji bawang besar hiris
3 ulas bawang putih, diketuk
1/4 cawan kicap manis
1 cawan air
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
1 tangkai cili merah, hiris
5 biji cili padi-hiris,
1 btng serai-di ketuk,
1/2 camca teh cuka makan(kalau nak tambah)
1/2 camca teh lada hitam, tumbuk halus
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam
CARA MEMBUATNYA :-)
Ayam dibuang kulit, cuci bersih dan perap dengan jus limau
nipis dan garam sekejap. Cuci kembali dan cucuk dengan garfu dan gaul dengan
sedikit serbuk kunyit dan garam. Perap 45 minit.
Panaskan minyak dalam kuali, masukkan ayam dan goreng hingga
ayam sedikit perang. Masukkan kayu manis, halia dan bawang putih, kacau rata.
Tuang air dan kicap manis, bila mendidih, perlahankan api, renih hingga ayam
empuk.
Masukkan bawang besar, cuka makan, cili merah dan lada
hitam, masak sekejap dan jika nak kuah lebih, tambah sedikit air, rasa dan jika
ok boleh matikan api. Hidangkan segera bersama nasi hangat...Selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment